tiistai 28. kesäkuuta 2016

Morsiussauna siskon ja äidin kanssa

Julkaisutahti blogissa on nyt huikaiseva, mutta kun tässä on niin paljon meneillään ja loman ansiosta on jopa aikaa kertoa siitä kaikesta! Joten koittakaa kestää mukanani rakkaat lukijani <3 Aiemmin lupailin kirjoitella jotain juhannuksesta, johon oli saatu hääteemaakin mukaan. Sisareni (toinen kaasoni siis) ja äitini yllättivät minut juhannuspäivänä mökillä morsiussaunotuksella. Tämä tuli todellakin isona yllätyksenä, mutta ah niin ihanana sellaisena!

Kerrataanpa ensin hieman perinteitä. Morsiussaunaan kuuluu metelöinti :D Äänekkäällä ilonpidolla pidetään pahat henget loitolla. Tätä voi toteuttaa kovaäänisellä laululla, huudoilla ("Paha pois!"), kattiloita kolisuttamalla ja mitä nyt vain ikinä keksiikään. Morsiussauna on tapana koristella eri luonnon materiaaleilla, joita Suomen kauniista kesästä löytyy (muinakin vuodenaikoina on vaikka mitä ihanaa, mitä hyödyntää; havunoksia, pihlajanmarjoja jne.). Morsiamelle tehdään parveen valtaistuin pellavaisella, pitsisellä tai muulla kankaisella liinalla ja sen ympäristö koristellaan luonnonkukin. Mukaan on ollut tapana kätkeä myös jotain pisteliästä, kuten katajanoksa tai nokkonen, muistuttamaan avioliiton ei niin pehmoisesta puolesta. Saunaa voi koristella muutenkin kukkasin, kynttilöin ja tuoksuin. Pisteliäs teema jatkuu vihtomisessa, jossa perinteisesti on vihdottu vanha elämä synteineen pois ja vihtaan on voitu jälleen kätkeä kuusen- tai katajanoksa tehostamaan kokemusta. Ehkä jättäisin sen pisteliään osan kuitenkin pois! Koko saunottamisen idea on vanhan pois pesu ja onnen tuominen, jotta uuteen elämään astutaan puhtaana ja kepeänä entisestä.

Morsiamen selkä hierotaan suolalla, jotta vanha suola ei janottaisi tai vanhat rakkaudet kummittelisi. Hunajaa käytetään tuomaan makeaa elämää ja onnea ja jauholla varmistetaan talon vauraus ja leivässä pysyminen. Joissakin osissa Suomea jauhoilla taas pestään myös vanhaa pois. Kananmuna on rikottu morsiamen päähän lapsionnea tuomaan. Saunomisen lopuksi tulisi morsiamen viskata vihta saunan katolle ja sen asennosta on päätelty mm. lapsen sukupuolta tai avioliiton onnea. Morsiamen vihdan käyttäminen tuo myös muille saunojille onnea. On myös perinne, jossa on kaksi vihtaa, joista toisella vihdotaan entinen pois ja se vihta poltetaan saunan pesässä ja toisella taas vihdotaan onnea.  Kuten juhannukseenkin niin myös morsiussaunaan liittyy saunan ympäri juokseminen. Saunaa juostaan ympäri niin monta kertaa kuin vanhoja rakkauksia on huutaen heidän nimensä ja näin ne saadaan lopullisesti pois mielestä. 

Morsianta saatetaan myös koetella kepposilla, joista yleisin taitaa olla saunomisen aikana morsiamen vaatteiden nurinpäin kääntäminen. Se miten morsian tähän reagoi, kertoo tuleviin vastoinkäymisiin suhtautumisesta. Jos morsian suhtautuu rauhallisesti, kertoo se lempeydestä ja hyvästä sydämestä ja jos taas kimmastuu, kertoo se tulevan liiton olevan ajoittain tappuraa. Saunan jälkeen on ollut tapana letittää morsiamen hiukset; morsiamen ei ole sopivaa kulkea hiukset avoinna tytön tavoin, sillä vaimon hiukset olivat aina kiinni. 

Kalevalan runo opastaa tulevaa vaimoa esimerkiksi näin:

"Morsian, sisarueni, kapulehti, lempyeni! Kuules, kuin minä sanelen, kielin toisin kertoelen! 
...
Laulut heitä lautsan päähän, ilovirret ikkunoille, tyttöys tyvelle vastan, huimuus hurstin hulpiloille, pankolle pahat tapasi, laiskuutesi lattialle! 
...
Piteä sinun pitävi, pää tarkka, tanea mieli, aina ankara ajatus, ymmärrys yhentasainen.
...
...pese pöyät, laiat muista, jalkoja elä unoha! Lautsaset vesin valele, seinät siivin siivoele, lautsat kaikki laitoinensa, seinät pitkin juomuinensa.
...
Kuules, neiti, kuin sanelen, kuin sanelen, kuin puhelen! Elä suihki sutsunatta eläkä räämi rätsinättä, elä liiku liinasetta, elä kengättä kehaja! 
...
"Piä herkät hiiren korvat, terävät jalat jäniksen! Niska nuori notkuttele, kaula kaunis kaarruttele
kuni kasvava kataja tahi tuore tuomen latva!
...
Käypä saunassa use´in, elä anna iun paheta, kissan istua ituja, kasin maata maltahia!"

(Kalevala, otteita Kolmaskolmatta runosta)

Perinteitä on vielä lisääkin, mutta jotta tämän pituus pysyy kohtuullisena, siirryn kertomaan omasta saunastani. Aloitimme sisareni kanssa keräämällä kukkia; minä jokaista hyvää asiaa meissä kohti ja sisareni koristelua varten. Sisko koristeli myös lettini kukkasin. Vein hyvät asiat mukanani saunalle kimppuna ja matkalla lauloin "Minttu menee saunaan, saunaan, saunaan! Minttu menee morsiussaunaan! Hiphei frallallaa, hiphei frallallaa, hiphei frallallaa frallallaa!" Saunalla kilistimme äidin ja sisaren kanssa kuohuvalla ihanassa kesäsäässä ja sen jälkeen alkoi metelöintiosuus; sain itse valita kuinka monta kertaa helteessä juoksen saunan ympäri huutaen "Paha pois!" ja mitä vain mahdollisimman kovaa ääntä pitäen. Juoksin yhden kerran saaden aikaan kiitettävän kovan mekkalan, joka selvästi hämmensi juhannusveneilijöitä! 
Siirryimme saunaan, jossa minua odotti parvessa kankainen liina ja seinälle oli ripustettu paikkani molemmin puolin virnaa, jotka loivat saunaan huumaavan ihanan tuoksun lämmön ansiosta. Ensin saunoimme ja minun piti kertoa huonoja puolia yhteisessä elossamme. Näitä oli vain kaksi, kun taas hyviä puolia oli runsain mitoin. Vihtominen jätettiin väliin, sillä en siitä niin välitä. Siirryin sisareni kanssa laiturille ja sain kuulla joutuvani kastautumaan vedessä päästä jalkoihin yhtä monta kertaa kuin huonoja puolia on. Veden ollessa melko viileää, oli varsin kiva, että näitä asioita oli vain kaksi nimeämisen arvoista! Laiturilla oli horsmia koristeena Suomen suveen sopien. Kastauduin urheasti, jonka jälkeen jatkoimme siskon kanssa saunomista äidin jo poistuessa kuumuudesta. Seurasi pesemistä; ensin hierottiin selkä suolalla, sitten jauholla ja lopuksi sokerilla hunajan korvikkeena. Kaikki tämä tuntui ihanalta kevyeltä kuorinnalta, josta iho vaikutti pitävän! Minä jo lopettelin saunomista ja sisareni lämmitteli tovin löylyissä. Setvin hiuksiani rauhassa ja aloin hitaasti keräillä vaatteita päälleni äidinkin palattua saunalle seuraamme. Ensin otin alushousuni pinosta ja käänsin ne asiaa ajattelematta oikein päin ajatellen, että ovat pyykkäyksen jäljiltä jääneet väärin päin. Rintaliivitkin käänsin automaattisesti oikein päin. Shortsien kohdalla totesin äidille huvittuneena ääneen, että mitenkäs nämäkin on nurinpäin ja sitten tajusin! Katsoin paitaani, joka sekin oli pinon alimmaisena nurinpäin... Olin unohtanut koko perinteen ja sain makeat naurut! Suhtautumisestani päätellen olen siis varsin lempeä ja ratkaisukeskeinen ;)

Nautin perheeni naisten seurasta ja ihanasta juhannusyllätyksestä! Taisin saada oikein tuplaonnet juhannuksen kun sanotaan olevan taianomaista aikaa <3

Nyt siis kohti tulevaa puhtaana ja vanhasta irrottautuneena!

Kaikkien kuvien oikeudet Minttunen. Ethän käytä tai kopioi ilman lupaani!

Jos haluat jakaa morsiussaunaan liittyviä perinteitä eri puolilta Suomea, älä epäröi kommentoida! <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kauniista ja asiallisesta kommentistasi!