torstai 14. tammikuuta 2016

Vihkijä, henkikirjoittaja vai mikä se nyt oli...

Yksi tärkeä homma on taas hoidettu, nimittäin vihkijän varaaminen maistraatista. Meidäthän vihitään hääpaikalla, sillä minä ja A haluamme koko suvun ja läheiset sitä todistamaan, joten ei oikein ollut vaihtoehto käydä hoitamassa homma maistraatissa arkena ennen häitä. Monihan näin tekee ja se on toki järkevä vaihtoehto, jo ihan kulujen puolesta. Me maksamme extraa saadaksemme vihkijän lauantaina ja hääpaikalle.  Soittelin maistraattiin jo viime kesänä kysyäkseni millä aikataululla pitää toimia, jotta asia järjestyisi. Silloin sain sähköpostiosoitteen, johon kirjoitella alkuvuodesta, ennen kuin alkavat jakaa kesän viikonlopputöitä.  Maistraatin verkkosivuilta löytyy tietoa vihkimisestä ja siihen liittyvistä vaiheista ja ohjeista. Kätevää on nykyisin se, että avioliiton esteiden tutkinnan saa laitettua vireille sähköisesti, niin ei tarvitse rampata virka-aikana maistraatissa. Esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta, joten sitä ei pidä tehdä liian aikaisin. Todistuksen saa joko kotiin postitettuna tai sen voi noutaa maistraatista.

Kirjoitin siis maistraattiin ja sain vastauksen heti seuraavana päivänä. Varauksemme laitettiin kalenteriin niillä saatesanoilla, että eivät voi vannoa meidän saavan vihkijää juuri sille päivälle ja sille kellonajalle, mutta että käytännössä kukaan ei ole aiemmin jäänyt ilman. Eli asia järjestynee! Maaliskuun puoleen väliin mennessä meidän pitäisi saada yhteydenotto vihkijältä. Se huomioon ottaen on hyvä, että laitoimme ennakkokutsut, nimittäin ennen maistraatin vahvistusta emme voi laittaa kutsuja ja häitä kuitenkin tanssitaan suosittuna lomakuukautena, kun ihmiset reissaavat. Nyt hääpäivä on kaikilla jo tiedossa eikä meidän tarvitse stressata asiasta.

Vihkikaava on lyhyt ja ytimekäs; ""Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi sekä yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin".

Sitten esitetään kysymykset:

"Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (Miehen Nimi): tahdotteko ottaa tämän (Naisen Nimi) aviovaimoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? (Vastaus: Tahdon) Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (Naisen Nimi): tahdotteko ottaa tämän (Miehen Nimi) aviomieheksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? (Vastaus: Tahdon) Vastattuanne näin myöntävästi teille esitettyyn kysymykseen totean teidät aviopuolisoiksi."

 Jos sormuksia vaihdetaan (ei pakollista), lausutaan seuraavasti:

"Ottakaa (Naisen Nimi) liittonne merkiksi sormus mieheltänne. Ottakaa (Miehen Nimi) liittonne merkiksi sormus vaimoltanne". Lopuksi vuorossa on ilmoitus: Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossanne toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi."

Aikoinaan, kun sisareni vihittiin, puhui vihkijä myös hieman henkilökohtaisemmin parille. En tiedä, mikä on sitten meille tulevan vihkijän toimintatapa. Joka tapauksessa vihkimiseen ei paljoa aikaa kulu, joten ihmiset jaksavat sen ajan hyvin seistä. Meillähän on haaveena vihkimisen suorittaminen pihamaalla, eikä suunnitelmissa ole raahata sinne istuimia paitsi mummulleni, joka ikänsä puolesta on ansainnut istuimen. Ajattelimme silti ohjata ihmiset seisomaan kahta puolta, joiden välistä sitten kävelemme vihkijän luo. Voipi olla, että "käytävää" reunustamaan tulee lasipurkkeja, joissa on kukkia tai sitten ei. Riippuu siitä, millaisen määrän isoja purnukoita saamme haalittua, sillä niitä tulee myös vihkipaikan kohdalla meitä reunustamaan. Sitä varten pitäisi myös löytää puulaatikoita, joita kasata päällekkäin ja joiden päälle kukat sitten tulisivat. Saa nähdä miten käy. Voihan olla, että sää on sellainen, että meidät on joka tapauksessa vihittävä sisätiloissa tai katetulla terassilla, jolloin vieraiden asettuminen ja kaikki menee uusiksi. On vain tehtävä siis useampi suunnitelma valmiiksi :)

Sitten olisi vielä yksi asia mietittävänä vihkimisen suhteen; mikähän minun sukunimestäni tulee..? En nimittäin ole sitä vielä päättänyt. Yhteinen vai jo olemassaoleva, siinäpä vasta pulma. Onneksi on vielä hetki aikaa miettiä. Siitä sitten myöhemmin lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kauniista ja asiallisesta kommentistasi!