torstai 19. tammikuuta 2017

Pieni opas siitä miten suunnitella, tehdä ja juhlia häät yhtenä kappaleena

Me teimme häitämme lähes kaksi vuotta. Elimme siinä suunnittelun kauniissa, innostuneessa hengessä yksin, kaksin, joukolla, verkossa, täällä blogissa, messuilla ja siellä sun täällä. Ehdimme siinä samalla elää ihan normaalia elämää ja häät olivat se osa, josta ei stressattu. Menieren taudin puhkeaminen ja sen tuomat uudet haasteet, työpaikan vaihto ja muut pikkujutut pitivät minut ja meidät kiireisinä ja ihan tarpeeksi kuormittuneina antaakseni häiden tulla asiaksi, joka kuormittaa, kiristää tai ahdistaa. Onnistuimme elämään jopa häitä edeltävän viikon hämmentävän rentoina, mukavia puuhastellen ja vain yhden pikkukriisin eläen (viime hetkessä peruvat vieraat...). Teimme siis jotain oikein, joten ajattelin jakaa tätä suurta kokemuksen tuomaa viisauttani ;) Ei vaan, ihan tosissani olen myös. Olen lukenut kymmeniä ja kymmeniä tarinoita kireistä morsioista, perheistä, välinpitämättömistä sulhasista, pieleen menneistä suunnitelmista ja pettymyksistä. Näitä monia yhdistää yksi tekijä; turha stressaaminen ja samalla tärkeimmän sivuun jättäminen, nimittäin nauttimisen.

Aina yhtä sulokas allekirjoittanut
Muista miksi olette menossa naimisiin

Eli, mitä se liitto juuri teille merkitsee. Miksi rakastatte toisianne, miksi tahdotte jakaa elämänne hautaan saakka. Häitä on aika lailla turha järjestää, jos tarkoitus ei ole elää yhdessä loppuun asti. Mikä toisessa on sitä, mitä ilman et osaa nähdä seuraavaa päivää. Kun lautasliinojen värin valitseminen on saamassa turhan suuret mittasuhteet ja orastavan perheriidan aikaiseksi, ota aikalisä ja muista miksi olette siinä. Ne ovat vain lautasliinoja, ne ovat vain kukkia, ne ovat vain yksityiskohtia joita et voi hallita loppuun asti kuitenkaan. Älä ymmärrä väärin, rakastan yksityiskohtiin panostamista ja se oli minullakin osa häihin laitettua rakkautta ja juhlan merkityksen arvostamista, mutta hei. Sanoin tämän monesti; kunhan päivän lopuksi olemme naimisissa, millään muulla ei ole aidosti väliä. Kaikki muu on extraa. Päivästään kannattaa yrittää tehdä ikimuistoinen ja ihana, mutta täydellisyyden tavoittelu ei tuo lopulta onnea. Te kaksi luotte onnen. Te olette toistenne kohtalo.

kuvakaappaus VideoTimon videosta
Tehkää häistä ja niiden suunnittelusta yhteinen projekti

Ne ovat teidän häät. Eivät morsiamen päivä prinsessana. Saan aidosti näppylöitä joka kerta, kun joku niin sanoo tai kirjoittaa (ja nyt joku vetää palkokasveja pellollisen verran sievään nenäänsä, mutta hei, tähänkin asti ollaan oltu vain ja ainoastaan rehellisiä, joten miksi muuttaa tyyliä nyt). Jakakaa vastuuta, tehkää yhdessä, tehkää yhdessä myös perheidenne, ystävien, kaasojen, bestmanien ja kaikkien tarvittavien apujoukkojen kanssa. Älkää pakottako ketään tai mitään.  Pitäkää hauskaa, naurakaa, kokeilkaa, innostukaa, ideoikaa, höpsötelkää, antakaa toistenne ajatuksille tilaa ja muistakaa että häät eivät ole vain se yksi juhlapäivä ja vihkiminen, vaan prosessi, joka parhaimmillaan saa teidät rakastumaan aina vain uudelleen ja uudelleen.

kuva Anna-Katri Hänninen
Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Voitte teettää töitä ammattilaisilla, jos budjetti antaa myöten, ja kuten mekin opimme, joskus on halvempaa antaa muiden tehdä kuin väsäillä itse (silti kannatti tehdä ne hemmetin voimapaperipipussit ihan itse alusta loppuun). On monenlaisia tapoja tehdä häät. On ihan okei antaa sulhasen hoitaa ne perinteiset viinakset Virosta ja varata hääyö ja -auto ja itse tehdä muu tai sitten tehdä ihan toisella tavalla. Matka häitä kohti on tärkeä, ihana ja kutkuttava kokemus, joka johdattaa teidät kohti elämää häiden jälkeen.


Muistakaa, kenen häät ovat kyseessä

Vanhempanne pitivät jo omansa (jos pitivät). Lähipiiri tarkoittaa yleensä vain hyvää puuttuessaan vierasvalintoihin, kakun muotoon, hääpaikkaan, sulhasen kenkiin ja papin valintaan, mutta nämä ovat teidän häänne. Te teette, niin kuin teille sopii, mikä palvelee teitä, mistä te olette haaveilleet, miltä te tahdotte häidenne näyttävän ja ennen kaikkea tuntuvan. Me saimme nauttia läheistemme rakkaudesta ja tuesta häiden järjestelyissä eikä kukaan arvostellut valintojamme vaan kaikki olivat rinnallamme. Ehkä joku oli hyvinkin eri mieltä kanssamme jostain, mutta he ymmärsivät kenestä nyt on kyse ja pistivät omat mielipiteensä syrjään ja iloitsivat meidän ilostamme. Niin sen kuuluisi mennä ja silloin koko homma on aivan fantastista. Ymmärrän, että voi olla vaikeaa rajata omia vanhempiaan tai läheisiään. Voi olla suorastaan kivuliasta tehdä omia ratkaisuja. Mutta se on sen arvoista. Toista tällaista asiaa ette koe yhdessä, joten tehkää siitä teidän näköisenne.

kuva Miska Koivumäki
Tehtävälista on ystävä

Kaikkea ei kannata yrittää pitää mielessään vaan laittaa paperille tai sähköiseen muotoon. Me käytimme Drivea viime vaiheissa hääseurueemme kanssa, tekstiä oli paljon, mutta se helpotti hommia myös paljon. On olemassa myös sovelluksia, jotka auttavat asiassa. Myös ihan perinteinen kynä ja paperia -tekniikka toimii ;) Mikä olisi tyydyttävämpää kuin saada konkreettisesti vetää viiva jonkin tehdyn asian yli? On myös hyvä luoda itselleen aikajanaa asioiden hoitamiselle. Kirkko tai vihkijä pitää varata ajoissa, kuten juhlapaikkakin ja muut yhteistyötahot kuvaajia myöten. Jos haluatte tietyt ihmiset tekemään häitänne tiettyyn aikaan tietyssä paikassa, ei ole ollenkaan liioiteltua tehdä varauksia puolitoista vuotta ennen häitä, kuten me teimme. Vältytte turhilta kriiseiltä, kun ei tule kiire tai joudu tekemään liian isoja kompromisseja. Toisaalta, toinen kaasoni sai aikaan ihanat häät puolessa vuodessa ja juhlat olivat hääparin näköiset ja homma oli monilta osin myös kivaa, vaikkakin morsian-parka välillä olikin kovilla suunnitteluvaiheessa.

kuva A. V.
Käykää keskustelut niistä aiemmin mainituista lautasliinoista levänneinä ja avoimina. Ottakaa lomaa hääviikolle, jos vain mahdollista. Pitäkää huoli, ettei tekemisen aikataulu ole liian tiukka. Pitäkää huoli itsestänne ja toisistanne. Tehkää yhdessä muutakin kuin suunnitelkaa häitä. Ottakaa aikaa asioille. Me olimme onnellisia, kun ei ollut kiire. Oli aikaa etsiä ideoita, kehitellä niitä, etsiä hyviä tekijöitä ja hihittää prosessin aikana. Asiat oli aikataulutettu hyvin ja pidimme suunnitelmista kiinni. Onnistuimme jopa hoitamaan sovussa yllättävän ja ei niin suunnitellun muuton kuukautta ennen häitä ja samalla kävimme tanssitreeneissä. Kaikesta selviää ja se voi olla vieläpä kivaa!
Mies antaa ohjeeksi nämä; rauhoita morsianta tai muuta väkeä silloin, kun siihen on tarvetta ja hommat menee hötkyilyksi. Älä lähde paniikkiin mukaan, välitä asiasta ja auta etsimään ratkaisu.

Mikä sen mukavampaa kuin treenata häätanssia kevätjäillä <3
Pidä huoli itsestäsi ja muista

Pitäkää huoli toisistanne ja tietenkin itsestänne. Olisi tarkoitus tulla toimeen sen siipan kanssa häiden jälkeenkin, joten älkää antako juttujen mennä kireiksi ja häiden muuttaa yhteiseloanne väännöksi ja huoleksi. Hoivatkaa toisianne, paijatkaa toisianne, syökää hyvin, avatkaa viinipullo ja ihmetelkää yhdessä sitä upeaa tosiseikkaa, että saatte viettää loppuelämänne yhdessä maailman parhaan tyypin kanssa. Käykää lenkillä, salilla, hiihtämässä, kuka nyt mistäkin tykkää, mutta älkää hyvät ihmiset aloittako tappokuntoilua ja tiukkaa ruokavaliota vain häiden vuoksi. Älkää rääkätkö itseänne vaan hellikää ja vaalikaa. Arvosta itseäsi, kehoasi, mieltäsi ja anna sen arvostuksen valua myös kaikkialle ympärillesi. Älä tapa myöskään apureitasi, -niitä rakkaita kaasoja, bestmaneja, vanhempia, serkkuja ja muita, työtaakan alle. Viettäkää aikaa yhdessä ja nauttikaa ajasta. Häät eivät ole työleiri. Ne ovat rakkauden julistamista, juhlimista ja sitoutumista.

Olimme hyvin rakastavissa tunnelmissa häiden jälkeisenä säteilevänä päivänä, ja se johtui pitkälti siitä, että olimme pitäneet huolen toisistamme kaiken hässäkän keskelläkin <3

Nauti, juhli, rakasta ja rakastu aina uudestaan

Niin, sitten on se hääpäivä. Nukkukaa yöllä niin paljon kuin vain pystytte ja maltatte, huolehtikaa itsestänne ja kehostanne. Syökää hyvin, hymyilkää ja jos jännittää, älkää antako sen muuttua kireydeksi. Tämä on ihana asia, antakaa sen tuntua ja näkyä. Pieni pilke silmäkulmassa ei ole pahitteeksi, kaikki ei ole niin vakavaa. Älkää tehkö aamun aikataulusta mahdotonta itsellenne ja muille. Varatkaa syötävää ja juotavaa. Halatkaa rakasta seuruettanne ennen kaiken alkua.

Sanokaa tahdon vakavin ja silti onnesta pursuavin sydämin. Jos itkettää, itkekää. Jos naurattaa, naurakaa (itse tein molempia vihkimisen aikana). Jos sataa, antaa sataa. Tämä on Suomi, mitä vain voi tapahtua sään suhteen ihan milloin vain. Jos kakku kaatuu, ei se ole hermoromahduksen paikka. Antakaa muiden murehtia, tämä on teidän päivänne, antaa kerrankin muiden hoitaa. Jos puku repeytyy, se repeytyy. Se ei estä juhlimasta, olemasta naimisissa sen elämän rakkauden kanssa. Älä sressaa vaan rakasta. Jos et ehdi jutella jokaisen vieraan kanssa onnitteluja enempää, älä murehdi, ehditte jutella myöhemminkin. Ihmiset viihtyvät kyllä. Älä tee mitään vain siksi, että "niin kuuluu tehdä".

Muistakaa myös juhlan aikana juoda ja syödä. Syömiseksi lasketaan myös kakku ;)

kuva Miska Koivumäki
Muista tanssia. Älä jännitä sitäkään liikaa vaan luota itseesi ja tunnelman mukanaan vientiin.
Olette yhdessä. Olette naimisissa. Mitä muuta sitä tarvitsee? Meille kuvaaja sanoi, ettei hänellä taida olla yksistäkään häistä niin paljon yhteisotoksia hääparista hääjuhlasta. Me olimme todella tiiviisti yhdessä. Vaikka se ei olisikaan teidän tyylinne, muistakaa huomioida toisianne päivän ja illan aikana runsaasti. Kun yö koittaa, älkää asettako sillekään paineita. Siitä voit lukea enemmän täältä.

Seuraavana päivänä ja kaikkina sitä seuraavina muista se, miltä tuntui sanoa tahdon. Miltä tuntuu tahtoa koko minuutensa voimin. Koko sielunsa pohjasta. Tahtokaa jatkossakin yhtä lujasti ellei jopa lujemmin. Antakaa elämän kasvattaa ja antakaa rakkauden elää ja muuttua. Palatkaa ihaniin muistoihin, naurakaa kommelluksille ja pitäkää toisianne kädestä kiinni.

kuva Miska Koivumäki
Ei tästä ihan pieni opas tullutkaan ja voisin jatkaa tätä loputtomiin, mutta päätän tämän näihin sanoihin; rakkautta ei voi tuhlata. Sillä ajatuksella voi tehdä suuria ja sen kun muistaa, on häiden suunnittelu, järjestäminen ja juhliminen hienoa. Sen kun muistaa on eläminen hienoa.

Kiitos, kun luit, jälleen kerran. <3

kuva Anna-Katri Hänninen

Kuvien oikeudet kuuluvat Minttuselle sekä mainituille kuvaajille. Kaikenlainen luvaton käyttö ja kopiointi on kielletty.

4 kommenttia:

 1. Tosi hyviä vinkkejä! Itse alleviivaisin erityisesti kahta kohtaa listauksestasi ajatellen nimenomaan päätöksentekoa häiden suhteen: "muistakaa, kenen häät ovat kyseessä" ja "tehtävälista on ystäväsi". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo ovat ne olennaisimmat tosiaan siinä päätöksenteossa. Mitä olen ympärillä huomannut, ne ovat yllättävän vaikeita kohtia myös. Etenkin se, kenen häät tässä olikaan kyseessä... Mutta päättäväisyydellä, lempeydellä ja rakkaudella vain eteenpäin :)

   Poista
 2. Aivan mahtava teksti, kiitos! Tähän aion palata aina kun lähtee vähänkään stressaamaan. Aika rennolla otteella ollaan täälläkin menty, mutta ihan varmasti jonkinlainen viime hetken paniikki tulee vielä iskemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana lukea että kolahti <3 Ei se viime hetken paniikki välttämättä tule. Minä olin suorastaan hämmentynyt viime hetkinä, että onko kaikki tosiaan niin hyvällä tolalla kuin oli :D Iso kiitos siitä kuuluu myös ihanille tukijoukoille, itsensä kannattaa ympäröidä rakkaudella, kaiken aikaa.

   Ihanaa häiden odotusta teille!

   Poista

Kiitos kauniista ja asiallisesta kommentistasi!